2022-01-25 08:40:17• hírek • Szatmár.ro

A tavalyi év lendületével folytatná idén is tervei kivitelezését a sárközi önkormányzat

Elégedetten tekint vissza a tavalyi év eredményeire Piricsi Arthur sárközújlaki polgármester, aki a napokban beszámolt szerkesztőségüknek a 2021-es év legjelentősebb beruházásairól, illetve summázta az idei év terveit is, melyek az elkövetkező hónapok folyamán kerülnek megvalósításra a településen. 

Piricsi elmondta, sikerült úgy Sárközújlakon, mind a hozzá tartozó településeken is haladni a munkával, például Adorjánban és Kissárközön majdnem teljesen befejeződött a szennyvízhálózat kiépítése, illetve Adorjánban 85%-ban a járdaöntéssel is sikerült elkészülni. Meggyesgombáson is elkezdődött a kanalizálás, de itt a munka oroszlánrésze még hátra van, amit idén fog befejezni a kivitelező. Ha ez megtörténik, azt lehet majd mondani, az önkormányzathoz tartozó településeken 90-92%-ban rendben van az ivóvíz- és szennyvízhálózat egyaránt.

Ugyanakkor ezzel az ivóvíz- és szennyízhálózat kérdése nem zárult le, hiszen az új Angel Saligny programcsomag révén az önkormányzat pályázott a már meglévő régi hálózat korszerűsítésére is. Például a Victoriei utcában 1975 és ’80 között volt kiépítve szennyvízhálózat, mely szakasz akkoriban betonelemekből épült ki, de sok helyen már nem működik, eldugult és a földmozgás miatt homok került a rendszerbe. Ugyanakkor a régi rendszer másik problémája, hogy alulméretezett: így, ha Meggyesgombás és Kissárköz rendszere is rákapcsolódik a városi hálózatra, félő, hogy túl lenne terhelve, ezért is indokolt a régi hálózat felújítása. Illetve az olyan utcákban, mint a Viorelelor, a Lalelelor, és a Crinilor, ahol vagy az ivóvíz-, vagy a szennyvázhálózat nincs kiépítve, esetleg egyik se, ezeket szintén pótolni szeretné az önkormányzat, amennyiben ez a pályázat pozitív elbírálásra és finanszírozásra kerül.



„Gond van továbbá a Bányai úti tömbháznegyedeknél is, illetve a líceum udvarán, ezeket is szeretnénk felújítani, illetve megy egy cső a görögkatolikus templom udvarán is, amit szeretnénk kiiktatni, így itt is lesznek munkák” – magyarázta a polgármester.

„Ugyancsak az Anghel Saligny keretében pályáztuk meg Sárközújlak aszfaltozásának második munkaszakaszát. Az első rész ugye megállt, mivel a cég, amelyik a munkát végezte, tavaly márciusban nem folytatta a korábban elkezdett munkálatot, így nem is hosszabbítottuk meg velük a szerződést. Itt majd’ 2 millió lejjel maradtunk, ebből kellene befejezzük ezt aszfaltozást, amit idén szeretnénk is megvalósítani. Továbbá tavaly Adorjánban sikerült további 1 kilométert aszfaltozni, tehát azok az utcák, amelyek eddig elmaradtak, aszfaltburkolatot kaptak, illetve a temető felé vezető utat is pontra tettük, valamint a temető bejáratához egy parkolót építettünk. Ennek köszönhetően Adorjánban egy alig 150 méternyi útszakasz maradt leaszfaltozatlanul a szennyvázhálózat munkálatai miatt, de ezt a részt is rendbe fogjuk tenni. Mindezek fényében elmondhatjuk tehát, hogy az utakon túl Adorjánban az ivóvíz- és szennyvázhálózat és a járdák mintegy 90%-ban rendben vannak, illetve következik az árkok pontra tétele is” – summázta Piricsi. 

Közvilágítás modernizálás

Idén megkezdődik a közvilágítás modernizálása is Sárközújlakon. Tavaly lezajlott a közbeszerzési eljárás, mely során egy 3 céget felölelő cégcsoporttal írt alá szerződést az önkormányzat, 1,3 millió lej értékben. Ez a szerződés magába foglalja Sárközújlak, Kissárköz és Meggyesgombás települések közvilágításának modernizálását. „Ebből 1 millió lejt a Környezetvédelmi Alap biztosít, illetve, dolgozunk a dokumentáción, hogy Adorjánt is bevonhassuk ebbe a szerződésbe” – tette hozzá a városvezető.

Ha minden jól megy már idén, Sárközújlak városának minden utcáján LED-es lámpatestek fognak világítani minden egyes oszlopon, így a jelenlegi 440 újabb és mindenféle régi lámpatest helyére összesen 1050 darab modern, LED-es égő kerül. „Ez egy intelligens rendszer lesz, amely éjjelente programozott időszakokban fog világítani, sőt, ahol a rendszer mozgást észlel, ott a lámpatestek erősebben fognak világítani."

Idén megkezdődik az új piac építése is


Tavaly sikerült befejezni az új élelmiszerpiac közbeszerzési eljárását is. A szerződést aláírták, a tavalyi év végén, sőt már több százezer lej értében vásárolt építőanyagot ehhez a beruházáshoz a kivitelező, amit az önkormányzat ki is fizetett. Ennek okán várhatóan ez a befektetés már az idei évben elkészül és átadásra kerül a lakosság számára.

„Lesz itt egy élelmiszerpiaci rész, lesz egy 10 üzlethelyiségből álló panelsor, ezekhez víz, szennyvíz és villanyáram, valamint tervben van egy hűtött, hús- és tejtermékek eladására alkalmas üzlethelyiség kialakítása is. Lesz továbbá parkoló, illetve egy elektromos autótöltő állomás is, ahol egy időben 4 autót lehet majd tölteni” – magyarázta a polgármester.



Önerős beruházásokkal is készül az önkormányzat

Az idei évben folytatódni fog az útaszfaltozás Kissárközön és Meggyesgombáson, illetve a járdák térkövezése és betonozása is. Adorjánban elmaradt egy kb. 150-200 méteres szakasz, illetve a már megkezdett nagy, meggyesgombási járdaépítést is tovább folytatják. Vannak továbbá utcarészek Sárközújlakon is, ahol nincs minden oldalon járda, ezeket is felmérik, és az anyagi lehetőségek szerint, amennyit csak lehet az idén szintén megvalósítanak – ígéri Piricsi.

„Szeretnénk folytatni a mezei utak karbantartását is, itt tervezünk egy több éves szerződést megkötni a közbeszerzési eljáráson keresztül egy céggel, amelyik jó minőségű követ tud biztosítani a mezei utak javítására. Itt hozzátenném: a tavalyi évben 3000 tonna követ vittünk ki a mezei utakra, ezáltal a nagyon problémás helyeket meg is oldottuk, de idén tovább szeretnénk folytatni ezt a beruházást is, és megpróbálunk 5-6 ezer tonnányi követ leszerződni az elkövetkező 2-3 évre. Ezáltal szeretnénk elérni, hogy évek múltán a mezei utakon is majdnem úgy lehessen közlekedni, mint egy aszfaltos úton.”  



Bővítenék a polgármesteri hivatal épületét is

„Készülünk egy projektet megvalósítani a hivatal bővítésére is. Erre szeretnénk finanszírozást találni. A hivatal Baritiu felőli részén szeretnénk építeni még egy épületrész, ahol működhetne a személyigazolvány-kibocsátó részleg, ami nagyon megkönnyítené a lakosok és a hozzánk rendelt települések lakóinak ügyintézését, ugyanis most a két épület körülbelül 1 kilométerre van egymástól, ezt aki gyalog akarja megtenni, s az időjárás sem kedvező, annak elég megterhelő lehet.

Terveink közt szerepel továbbá a kastély rendbetétele és a pályázat előkészítése. A tavaly szakemberek felméréseket végeztek, idén ez tovább fog folytatódni, majd keresni fogunk valakit, aki megtervezné ennek felújítását, annak függvényében milyen anyagi forrásokra tudunk majd támaszkodni. Mindenképp szeretnénk mielőbb rendbe tenni ezt az épületet, mely településünk ékköve lesz."

Új üzletláncok érkeznek

Magánbefektetések jóvoltából, ha minden a tervek szerint halad, a nagybányai úton épülne egy élelmiszer szupermarket (a tervek szerint Penny), illetve egy ruházati és home-dekor üzletlánc (Pepco) is jelezte szándékát, hogy megnyitna Sárközújlakon, akár már az idei év végén.

Lenne néhány olyan beruházása is az önkormányzatnak, amelyről egyelőre nem beszélne a polgármester, viszont ha minden a tervek szerint halad, akkor sokak számára örömteli beruházás valósulhat meg a városban.

Sportcsarnoképítésre pályáztak

Az Országos Beruházási Vállalathoz (CNI) adott le pályázatot már korábban az önkormányzat. Azóta folynak a tárgyalások és leadták a még szükséges dokumentumokat, hogy végre megépülhessen a régóta áhított sportlétesítmény.

„Bízunk benne, hogy felépülhet Sárközújlakon is a régóta várt, és jól megérdemelt sportcsarnok, melyre oly nagy volna már évek óta az igény, mivel jelenleg a környező településekre kénytelenek ellátogatni azok a fiatalok, akik szívesen fociznának, sportolnának. Az új csarnok az Oașului utcán épülne meg.

Végezetül Piricsi Arthur polgármester elmondta azt is, hogy mindezek mellett állandó jelleggel figyelik a pályázati lehetőségeket, folyamatosan szem előtt tartva a lakosság igényeit, így a gázbevezetés problémáján is dolgoznak, már csak finanszírozást kellene találni rá, hiszen maga a projekt elkészült.

„Úgy gondolom, most minden eddigi igényünk valamilyen projekttel le van fedve, tehát jó úton haladunk, de várjuk a további pályázati lehetőségeket is, hogy a jövőben is tervezni tudjunk” – zárta a beszélgetést Piricsi.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: